دامنههای سطح بالای عمومی چگونه دنیای وب را تغییر میدهند؟
اگر از کاربران فعال دنیای وب باشید، احتمالاً گونه ای جدید از دامنههای وبسایت مثل .jobs و .photo و .cafe و .xyz و چیزهایی شبیه اینها را دیده اید. اولین مجموعه از دامنههای جدید در سال ۲۰۱۳ توسط موسسه غیرانتفاعی ICANN منتشر شدند. آیکان مسوول مدیریت واگذاری نامهای دامنه و آدرسهای پروتکل اینترنت است. در این مطلب خواهیم دید که چرا این دامنههای جدید معرفی می شوند و چگونه دنیای وب را تغییر میدهند. با شناخت انواع دامنهها و کاربردهای آنها میتوانید دامنه متناسب با فعالیت خود را انتخاب و ثبت نمایید.
دامنههای سطح بالا را می توان به ۳ دسته مهم طبقه بندی کرد:
۱. دامنه سطح بالای کد کشوری country code Top-Level Domain – ccTLD
پسوندهایی که بصورت اختصار به نام هر کشور اشاره دارد و هر یک مختص یک کشور هستند. به عنوان مثال .ir پسوند ملی کشور ایران و.in پسوند ملی کشور هند است. هدف اصلی ایجاد پسوندهای ملی ایجاد تمایز میان کشورها و شناسایی محل فعالیت سایت است.
۲. دامنههای سطح بالای عمومی Generic Top Level Domains – gTLD
پسوندهای عمومی مانند .com و .net و .org و Info. از شناخته شده ترین دامنههای موجود هستند که بیشتر شرکتهای تجاری و غیر تجاری برای مقاصد عمومی خود از این دامنهها استفاده میکنند. از سال ۲۰۱۳ تعداد زیادی دامنه سطح بالای عمومی معرفی شده است که برخی از آنها در تصویر زیر قابل مشاهده است.
۳. دامنه سطح بالای ضمانت شده Sponsored Top Level Domains – sTLD
این پسوندها مختص افراد و سازمانهایی است که دارای فعالیتهای خاص هستند. مانند.edu برای مؤسسات آموزش عالی، .mil برای وب سایتهای نظامی و.gov برای ادارات دولتی ایالات متحده آمریکا. درزمان ثبت این نوع دامنهها، ارائه مدارک و رعایت قوانینی خاص ضروری است.
دامنههای سطح بالای عمومی (gTLD) و دامنههای سطح بالای کد کشوری (ccTLD):
از آنجایی که افراد عادی نمیتوانند یک دامنه سطح بالای ضمانت شده (sTLD) برای وب سایت انتخاب کنند و همچنین انتخاب آن دارای ضوابط و شرایط خاصی است بنابرین لازم است از میان دو گونه gTLD و ccTLD پسوند مناسب وب سایت خود را تعیین نمایند. اگر خدمات شما مربوط به یک کشور خاص است دامنه سطح بالای کد کشوری را انتخاب کنید و اگر خدماتی که ارائه میدهید در سطح بین المللی است توصیه میشود که دامنههای سطح بالای عمومی را انتخاب نمایید. علاوه بر این به تازگی گونه ای از دامنههای سطح بالای عمومی (gTLD) با نام دامنههای سطح بالای جغرافیایی (GeoTLDs) که دلالت بر یک منطقه جغرافیایی دارند مثل: .scot و .london و .madrid ارائه شده است.
محبوبیت دامنههای سطح بالای عمومی جدید
بنابر گزارشهای وب سایت nTLDStats در حال حاضر بیش از ۱۱ میلیون دامنه سطح بالای عمومی جدید ثبت شده است که از میان آنها بیش از ۷۲% پارک شدهاند و این یعنی در حال حاضر بیشتر آنها فاقد محتوای مستقل هستند.
میتوان نتیجه گرفت که احتمالاً برندها و شرکتها این دامنههای جدید را برای استفاده در آینده خریداری کردهاند و یا توسط افرادی خریداری شده است که قصد دارند از طریق فروش این دامنهها، کسب درآمد کنند. به نظر میرسد تمامی ثبت کنندگان فعلاً در یک وضعیت انتظار قرار دارند.
متقاضیان ثبت نام دامنه میتوانند از میان ۸۷۰ دامنههای سطح بالای عمومی، پسوند مورد نظر خود را انتخاب نمایند این در حالی است که هنوز بیش از ۲۰۰۰ پسوند در لیست انتظار قرار دارند.
در لیست ۱۰ پسوند جدید gTLD، حتی دامنه ای به زبان چینی دیده میشود:
جهانی، منطقهای، شهری
رشد و توسعه دامنههای سطح بالای عمومی جدید تنها مربوط به حوزه تکنولوژی نیست بلکه اطلاعات مفیدی راجع به جامعه ای که در آن زندگی میکنیم و کسب و کارهایی که راه اندازی میشود به ما میدهد. امروزه وب سایتها، جامعههای هدف مختلفی برای خود تعیین میکنند برخی از آنها مخاطبان جهانی دارند و برخی دیگر تنها در منطقه ای کوچک.
دامنههای سطح بالای عمومی برای بسیاری از کاربران کافی و مناسب است ولی نه لزوماً برای همه! اینجا ما درباره سایتهایی مثل توییتر و فیسبوک (با دامنههای عمومی) یا جوامع محلی (با دامنههای جغرافیایی) صحبت نمیکنیم بلکه درباره پسوند وبسایتهایی متفاوت با بازارهای هدف بلقوه حرف میزنیم که احتمالاً دامنه هایی نظیر photography,.jobs,.pub. انتخاب متفاوتی برایشان خواهد بود.
کمبود و عدم آشنایی
از آنجایی که اکثر دامنههای سطح بالای عمومی توسط اشخاص دیگر به ثبت رسیدهاند و پسوندهایی مثل .com مدتها است که مورد استفاده قرار گرفته است، در بیشتر موارد ثبت یک پسوند عمومی کاری دشوار است. امروزه شاهد کم بودن دامنههای سطح بالای عمومی و همچنین آشنا نبودن کاربران با دامنههای سطح بالای عمومی جدید هستیم.
دامنههای سطح بالای عمومی جدید، از لحاظ بهینه سازی موتورهای جستجو تفاوتی با دامنههای عمومی قبلی ندارند. همانطور که مت کاتس، مدیر سابق بخش هرز آگهیهای گوگل در پاسخ به سؤالات مطرح شده درباره تاثیر این دامنهها بر seo صریحاٌ بیان کرده بود: “گوگل تلاش می کند تا دامنههای سطح بالای عمومی در رتبه ای مناسب قرار بگیرند، اما انتظار ندارم که دامنههای جدید نسبت به دامنههای عمومی قدیمی مثل.com در اولویت بالاتری قرار بگیرند و من گمان نمیکنم که این اتفاق در طولانی مدت نیز اتفاق بیفتد.”
امروزه انتخاب نام مناسب یک دامنه تنها یک تکنیک نیست بلکه یک مسئله تجاری است زیرا انتخاب دامنه ای که به راحتی در ذهن کاربران باقی بماند بسیار با ارزش هستند. در نگاه اول ممکن است به نظر برسد که دامنههای سطح بالای عمومی جدید از نظر کثرت استفاده و کاربرد، برتری کمتری نسبت به دامنههای قدیمی دارند چون دامنههای.com معمولاً مربوط به شرکتها و پسوند.org مربوط به شرکتهای غیر انتفاعی بودند. این دیدگاه ممکن است صحیح باشد ولی از آنجایی که ثبت این دامنهها دارای هیچ محدودیتی برای ثبت کنندگان نیست، میتواند مورد سوء استفاده قرار بگیرد. مثلاً تصور کنید شما برای نام شرکت خود یک دامنه com ثبت کردهاید، آنگاه یک فرد دیگر بیاید با همان نام یک دامنه.net یا هر پسوند دیگری ثبت نماید و این یعنی یک فاجعه برای شما!
اگر فرد خلاقی هستید و میخواهید یک حرکت متفاوت در انتخاب آدرس وب سایتتان انجام دهید، دامنههای سطح بالای عمومی جدید میتوانند انتخاب خوبی باشند و ترکیبهای جالبی را برای شما بسازند.
آیا شما نسبت به آینده این دامنههای جدید خوشبین هستید؟ به نظر شما این پسوندهای جدید میتوانند همچون پسوندهای قدیمی گسترش بیابند و در ذهن کاربران باقی بمانند؟
این پسوند های جدید رو می تونیم تو هاست ایران ثبت کنیم ؟
سلام، برخی از این دامنه های بالای عمومی جدید از طریق سایت هاست ایران قابل ثبت هستند. برای مشاهده لیست دامنه ها به لینک زیر مراجعه نمایید:
http://goo.gl/TalyJ8