شما جزو کدام نسل هستید؟
“جوون هم جوونهای قدیم… زمان ما که اصلاً اینطوری نبود … دهه شصتیها … ما نسل سوختهایم … و …” عبارات بسیار آشنایی برای همه ما است؛ درواقع این جملات بیش از هر چیز بیانگر تفاوتهای متولدین یک دوره زمانی با دورهای دیگر است. این تفاوتها که در سلیقه و طرز تفکر ما با پدران و مادرانمان بهخوبی دیده میشوند نهتنها ناشی از اختلاف سنی میان نسلها، بلکه تفاوتهایی در ابعاد مختلف فرهنگی، رفتاری، اجتماعی، فکری و … است. در حقیقت، یک نسل، از گروهی از افرادی که در یک واحد زمانی متولد شدهاند و تجارب مشترکی دارند تشکیل شده است.
آشنایی با هنجارها، باورها، ویژگیها، صفات اخلاقی و رفتاری نسلهای مختلف، به ما کمک میکند تا نسبت به خود و نحوه تعامل با دیگران شناخت بهتری داشته باشیم.
تئوری نسلها برای اولین بار در سال ۱۹۲۳ توسط کارل مانهایم فیلسوف و جامعهشناس مجاریالاصل مطرح شد و بعدها توسط Graeme Codrington مورد بررسی و توسعه قرار گرفت. دستهبندی نسلها که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت، بر اساس شرایط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی متولدین دورههای زمانی مختلف در اروپا و آمریکا شکل گرفته است و الزماً دورههای تاریخی ذکر شده کاملاً منطبق با فرهنگ کشور خودمان نیست؛ اما از بسیاری جهات، متولدین نسلهای یکسان در همه جای دنیا دارای ویژگیهای یکسانی هستند.
نسل بزرگان (Greatest Generations)
متولدین ۱۹۱۰ میلادی (۱۲۸۹ شمسی) تا ۱۹۲۵ میلادی (۱۳۰۳ شمسی)
متولدین دوران جنگ جهانی اول، افراد این نسل را تشکیل میدهند. این دوران همزمان بود با آخرین سالهای سلسله قاجار و به قدرت رسیدن رضا خان! Tom Brokaw نویسنده و روزنامه نگار مشهور آمریکایی، این نسل را “نسل بزرگان” نام گذاری کرده است، او دلیل نامگذاری خود را اینگونه بیان میکند که آنها برای خودخواهی جنگ نکردند بلکه برای دلایل ملی، دفاع از مردم و آنچه که حق آنها بود جنگیدند؛ آنها انسانهای فداکاری بودند که در سالهای پس از جنگ نیز به بازسازی کشورشان کمک کردند.
نسل خاموش (Silent Generation)
متولدین ۱۹۲۵ میلادی (۱۳۰۴ شمسی) تا ۱۹۴۵ میلادی (۱۳۲۴ شمسی)
این افراد پس از جنگ جهانی اول و دربحبوحه جنگ جهانی دوم و بحران اقتصادی به دنیا آمدند. این دوران در ایران همزمان با دوران حکومت رضا شاه و پسرش بود. وضع اقتصادی و سیاسی آن زمان ثبات و استحکام لازم را نداشت در نتیجه افراد این نسل زندگی سختی در پیش داشتند. شرایط دشوار زندگی باعث شد تا آنها برای داشتن زندگی بهتر، افرادی پرتلاش، منظم، صرفه جو، محتاط و محافظ کار باشند. این افراد به دنبال شغلی ثابت بودند و وفاداری آنها به شغلشان جزو ویژگی شخصیتی شان بود. آنها تغییر و ریسک کردن را دوست نداشتند و همواره مطیع قوانین موجود بودند تا آنجا که آرامش، اطاعت از دستورات و عدم اعتراض به حکومت، آنها را به نسل خاموش معروف کرد.
نسل انفجار جمعیت (Baby Boomers)
متولدین ۱۹۴۶ میلادی (۱۳۲۴ شمسی) تا ۱۹۶۳ میلادی (۱۳۴۲ شمسی)
افراد این نسل در دوران پس از جنگ جهانی دوم و در زمان رشد فزاینده جمعیت متولد شدند. دوره ای که به انفجار جمعیت معروف شد. شرایط نا مساعد پس از جنگ جهانی دوم، آنها را به خودسازی و تلاش برای بهبود شرایط زندگیشان تشویق میکرد. آنها با تلاش و پشتکار فراوان و همچنین بهرهمندی از تحصیلات عالی و پیشرفت فناوری توانستند به رشد قابل ملاحظه ای دست یابند تا جایی که به یک نسل ثروتمند و موفق تبدیل شدند. ریسک پذیری، کارآفرینی و همینطور خلق کسب و کارهای جدید از ویژگیهای بارز این افراد این نسل است. این افراد در کار خود بسیار دقیق و برای جزئیات ارزش زیادی قائل هستند. بسیاری از Baby Boomers ها امروزه بازنشسته شدهاند و در در حال بهره مندی از دستاورهای دوران پربار جوانی خود هستند. استیو جابز و بیل گیتس از افراد سرشناس این نسل هستند.
نسل X:
متولدین ۱۹۶۳ میلادی (۱۳۴۲ شمسی) تا ۱۹۸۰ میلادی (۱۳۵۸ شمسی)
دوره نوجوانی و جوانی نسل X همزمان بود با اتفاقات سیاسی جهانی نظیر انقلابهای مردمی، شکست دیوار برلین و پایان یافتن جنگ سرد. از آنجا که متولدین نسل X در یک دوره پر تلاطم به دنیا آمده اند، تغییر را یک مسئله عادی در زندگی می دانند و برخلاف نسل خاموش، آنها از تغییر و حتی شکست خوردن هراسی ندارند. این افراد عاشق هیجان، یادگیری و برقراری ارتباط با جامعه اطرافشان هستند. این نسل، به کار کردن در شرکتها و استرس کاری فراوان عادت کردهاند. اکثر افراد این نسل معتقدند که تنها کسی که میتواند به آنها کمک کند خودشان هستند، آنها سخت کار میکنند تا بتوانند نسبت به درآمد و هزینههای زندگی به تعادل برسند. نسل X نسبت به نسلهای پیش از خود، دیدگاه منعطف و گسترده تری نسبت به نژاد، مذهب، قومیت و گرایشهای مختلف اخلاقی دارند.
نسل Y:
متولدین ۱۹۸۰ میلادی (۱۳۵۸ شمسی) تا ۲۰۰۰ میلادی (۱۳۷۸ شمسی)
به این نسل که نسل Millennium (هزاره) نیز گفته میشود، در ایران متولدین بعد از انقلاب اسلامی را شامل میشود که خود ما هم جزو همین دسته هستیم 😀
این نسل در بستر فناوریهای نوین ارتباطی رشد یافته و علاقهمند به ارتباط با همسالان و دوستان خود است. آنها همواره در تلاشاند تا خود را به آخرین تکنولوژیهای روز مجهز نمایند. آنها در دنیای مجازی با افراد زیادی در ارتباط هستند و از اتفاقات جهان باخبرند. نسل Y همواره سعی میکند تا زندگی راحت و بدون دردسری را برای خود فراهم نماید. این نسل علاقمند است کارها را سریعتر پیش ببرد و حوصله انجام کارهای طولانی مدت را ندارد. هرچند بسیاری معتقدند که ما متولدان نسل Y نسبت به جامعه اطرافمان بی تفاوت هستیم اما در واقع این طور نیست و ما بدنبال بهبود شرایط اجتماع هستیم ولی با جهانبینی خودمان!
نسل Z:
متولدین سال ۲۰۰۰ میلادی (۱۳۷۸ شمسی) تا امروز.
آنها فرزندان نسل x و تا قسمتی هم نسل y هستند. ما در ایران آنها را تحت عنوان دهه هشتادی و نَوَدی میشناسیم. حقیقت آن است که چیز زیادی درباره ویژگیهای نسل Z نمیدانیم چون آنها مدت زیادی نیست که به دنیا آمدهاند و بیشتر آنها یا دانش آموز هستند یا به تازگی میخواهند وارد دانشگاه شوند و تنها گذر زمان میتواند ما را با این نسل آشنا نماید.
اما چیزی که نسبت به آنها مطمئن هستیم این است که زندگی آنها به شدت تحت تأثیر فناوری و ارتباطات گسترده مجازی قرار گرفته است. دسترسی آسان به اینترنت و ابزارهای مختلف نظیر موبایل، تبلت و لپ تاپ و همچنین حضور گسترده آنها در شبکههای اجتماعی بسیار مشهود است.
با توجه به طبقه بندی ارائه شده، شما جزو کدام نسل هستید؟ تجربیات شما به عنوان نماینده نسل خود چیست و چه تفاوتهایی در نسلهای قبل و بعد از خود میبینید؟
نسل Y خوشبختانه .
خوشمان آمد
🙂
کسری عزیز،
می تونم بپرسم چزا گفتی خوشبختانه Y ؟
یعنی چه تمایز و برتری در Y برداشت کردی ؟
به نظر من نسل Y نسلی هستند که تغییرات ایجاد کردند در فرهنگ ها آداب و رسوم غلط رو به کلی تغییر دادن و کار آفرین های خوبی هستن (نظر کاملا احساسی)
با اقای Tom Brokaw مخالفم…
به هیچ عنوان نمیشه پذیرفت مردان حاضر در جنگ جوانی اول دلیر و فداکار بودند. اون ها فقط "مجبور" بودند.
اگه بخواهيم منطقي باشيم بايد خودمون رو جاي آقاي Brokaw بزاريم، طبيعيه كه ايشون سربازان كشورشو دلير وفداكار مي دونه.
اصولا به نظر مياد كه اسطوره گرايي و مقدس شمردن سربازان جزو سرمايه هاي معنوي هر كشوريه و هر كسي از جنبه مثبتش به سربازان خودش نگاه ميكنه در حاليكه براي بعضيا ممكنه كاملا برعكس باشه.
اصلا مهم نیست از کدوم کشور هستند ایشون. در تمامی کشورهای حاضر در جنگ جهانی (اول و دوم)، اکثر متفکران طراز اول مخالف سرسخت جنگ بودند، و حضور کشورها در اون ها رو به هیچ وجه در جهت منافع مردم نمی دیدند..
دید منطقی تر این هست که منافع مردم و همه انسان ها رو فاقد از رنگ و نژادو ملیت در نظر بیاریم.
نسل Millennial یا همان Y
برخی از نکات مثبت این نسل رو می تونیم – روشن فکری، دارای اعتماد به نفس بالا، خود بیانگر، خوش بین و پذیرای ایده های نو و روش های جدید زندگی- نام ببریم.
البته که ایراد هم دارند در تحقیق ها به تنبلی و خودشیفتگی و تعویض مدام کار این نسل اشاره شده است.
تو این دسته بندی، من به گروه Y متعلقم.
من اینطور می بینم که نسل قبلی اعتقادات و ایدئولوژی خودشون رو داشتن و چه درست چه غلط در کنار زندگی صنعتی، قسمتی از باور های معنوی و ماوراء رو حفظ کرده بودند. اما در نسل Y و با انفجار اطلاعات، نظام باور ها به هم ریخته و آشفته شده. بعضی با چنگ و دندون به معنا چسبیدن، بعضی به شدت ازش فرار کردن، بعضی خودشون رو به بی خیالی زدن و بعضی در آشفتگی به سر می برند.
به نظرم در نسل بعد ما شاهد نوعی بازگشت معنا به زندگی انسانها خواهیم بود. معنویتی که به شکلی دیگر و احتمالا درونی تر در زندگی انسان رشد خواهد کرد.
البته این نوعی نگاه بود که من انتخاب کردم.
با سلام و درود
پیشاپیش از لحن تندم، عذر خواهی می کنم 🙂
اگر منظورتون نسلZ هست که به نظر بنده به ۳۰ سالگی، زنده برسن کفایت می کنه!!!
با این همه تجهیزات و تکنولوژی و مادر و پدر بی سواد آینده برای این نسل مثل سراب می مونه.
ولی اگه نسل Z کمی به فکر باشه شاید در نسل بعد از آن سایه های معنویت رو بتوان بطور نامحدود رصد کرد.
باتشکر…
بنده هم در این دسته بندی عضو نسل Y محسوب میشوم.
از نکات مثبت این نسل به روز بودن و دانستن نحوه استفاده صحیح از تکنولوژی را می توان نام برد و یا اگر در کشور خودمان بخواهیم در مورد این نسل صحبت کنیم میتونیم نسل خود ساخته هم بیان کنیم .
در کشور ما بی اهمیتی به این نسل چالش بزرگی را برای ما بوجود آورده که در برخی موارد علل اصلی تغییر شخصیت و زوال این نسل میشود که از مهم ترین آنها میتوان به سطح علمی پایین در کشور ،کمبود شغل و مشکلات اقتصادی و… را نامبرد.
البته نکته ای که در همه نسل ها در ایران مشترکه غیرت ایرانی و عرق ملی است که ملت مارا به موفقیت های بزرگی تا به الان رسانده و این مهم در هرجایی یافت نمیشود.
به امید سعادت و موفقیت.
با تشکر از مطالب ارزشمندی که قرار میدهید
البته به نظر بنده این نوع تحقیق ها میبایست بر روی ملت ها با شرایط یکسان صورت گیرد.
و اصلا نمیتوان کلی گویی نمود و مردم کشور های توسعه یافته را با مردم کشور های در حال توسعه و یا جهان سومی مقایسه نمود.
با سلام…بررسی های که انجام گرفته است تناقض شدیدی با نسل های ما داشته به جز نسل های جنگ های جهانی….به عنوان مثال نسل دهه شصت را غرق در تکنولوژی دانسته است که این چندان صحت ندارد چون کشوری مثل ایران از لحاظ تکنولوژی تقریبا یک دهه از کشورهای توسعه یافته عقب تر است…به عنوان مثال استفاده از کامپیوتر یا دستگاه های خود پرداز در کشورهای توسعه به دهه ۴۰ و ۵۰ شمسی بر می گردد.
در کل هم خوانی و قیاس پذیری با نسل های ما ندارد
جناب شاپور عزیز،
اگر یک مرتبه دیگر به مقدمه این مقاله رجوع کنید متوجه می شوید که در ابتدای مقاله این موضوع ذکر شده است.
"دستهبندی نسلها که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت، بر اساس شرایط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی متولدین دورههای زمانی مختلف در <strong>اروپا و آمریکا</strong> شکل گرفته است و الزماً دورههای تاریخی ذکر شده <strong>کاملاً منطبق با فرهنگ کشور خودمان نیست</strong>؛ <em>اما از بسیاری جهات، متولدین نسلهای یکسان در همه جای دنیا دارای ویژگیهای یکسانی</em> هستند."
با سلام من جزو دسته X هستم و درست ۱۹۶۳ یعنی اولش البته یک مقدار مشکل کلی نظر دادن نسبت به نسلها اول باید دید در چه بستر فرهنگی و علمی و اقتصادی قرار گرفته بودند و در حال حاضر هستند . مطالبی که مطالعه کردم و بعضا صدق میکنه در بعضی جوامع اما در جامعه ما که از نسلی به نسل دیگر یه تحول بزرگ انجام شده و نسل کنونی در بعضی موارد از نسل خودش ایراد داره که چرا …. و چرا …. نسل قبل که ما باشیم واقعا جوابی نداریم چون زمان ما و دوران نوجوانی و جوانی ما واقعا فرق میکرد با الان شاید درست بودن و غلط بودن انجام کاری در هر نسلی را باید به خود نسل و واقع شدن در زمان خودش وا گذاشت .نسل بعد ما هم باید بدانند که طرز تفکر نسل بزرگتراشون بوده که الان دارن در روزگاری زندگی میکنند که ازاد ترند و راحت تر .به خود مغرور نباید باشند زمان نسل ما اگر جواب بزرگتر خودمونو میدادیم اگر چه درست ولی محکوم به سکوت بودیم ولی نسل بعد از ما اجازه دارن جلوی بزرگتر خودش بایسته و جواب بده کم کم از پوسته فرهنگ سنتی خارج شدیم و داریم به فرهنگی میرسیم که برای نسل من یک مقدار مشکل پذیرفتنش ولی باید تن داد تا به پیشرفت و بالندگی جامعه رسید . ولی جامعه ایرانی و فرزندانش اگر در خانواده درست تربیت بشوند نه تنها در اینده نزدیک از همه جوامع علمی و فرهنگی موجود پیشه خواهند گرفت بلکه نشان خواهند داد شجاعترین انسانها در همه زمینه خواهند بود .با تشکر از دوستان برگزار کننده .
من ۸/۸/۱۳۷۸هستم جزءyحساب میشم خداراشکر یا بدبختانه z